Mallorca Reisspecial

Mallorca Reisspecial

Mallorca Reisspecial

Nu het begin november is en iedereen aan sinterklaas en kerst denkt, zitten wij bij de redactie met ons hoofd bij de zon. Onze gedachten dwalen langzaam af naar het zonnige Mallorca met zijn witte zandstranden en kristal heldere zeewater. En omdat het hoofd toch iets zuidelijker zit dan het lichaam starten we het onderdeel ‘travel’ met een special over Mallorca. Het hoofd kan blijven dromen over één van de populairste vakantiebestemmingen in Europa. Het lichaam zet intussen de vingers in beweging om de belevenissen uit onze dromen op virtueel papier te zetten van de tekstverwerker.

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen en ook het drukst bezochte eiland van deze eilandengroep. Mallorca staat bij de jongeren bekend als een feesteiland. Vooral bij de Nederlandse jongeren is El Aranal favoriet wanneer het om feesten gaat. Heeren van Amstel, Discotheek Veronica, MTV Beachhouse, Disco bar 538 en feestcafé Shooters zijn lokaal de Nederlandse hotspots. BCM Dance Club is gevestigd in Magaluf en de grootste club van het eiland met plaats voor meer dan 6000 bezoekers. Wanneer je voor het feestgedruis komt moet je zeker een keer in deze laatst genoemde club geweest zijn.

Maar Mallorca heeft meer te bieden. Buiten een rijk uitgaansleven heeft Mallorca natuurlijk veel zon, een kristal heldere, azuur blauwe zee en mooie witte zandstranden. Hemelsbreed van Amsterdam naar Palma bedraagt de afstand 1436 kilometer. Ongeveer twee uur en twintig minuten vliegen en je komt in een subtropisch Middellandse zeeklimaat. Warme zomers met temperaturen boven de 30 graden en natte vochtige winters met milde temperaturen. Ideaal om deze witte zandstranden te bezoeken zijn de maanden mei tot en met oktober.

Maar hier blijft het niet bij. Veroveraars hebben in de oudheid het landschap bepaald. In de loop van drieduizend jaar hebben Feniciërs, Carthagers, Grieken, Romeinen, Vandalen, Byzantijnen, Arabieren en tenslotte de Christelijke veroveraars Mallorca gemaakt tot wat het nu is. Hoewel men er niet zozeer mee te koop loopt zoals in Griekenland is Mallorca rijk aan cultuur. Als men bereid is om verder te kijken dan zon, zee en strand dan vindt men een schat aan cultureel erfgoed.

Mallorca beschikt over een goed wegennet. Er zijn snelwegen die de reisduur naar de verschillende hoeken van het eiland aanzienlijk verkorten. Voor wie cultuur wil opsnuiven is een huurauto bij één van de vele verhuurbedrijven, bij voorkeur op het vliegveld, een prima optie. Voor wie zelf niet wil rijden zijn er verschillende buslijnen die Palma met bijna alle plaatsen op het eiland verbinden.

Spoorlijn naar Soller.

Spoorlijn naar Soller.

Vanuit Palma, vanaf het station op Plaza España zijn er twee spoorlijnen. De eerste is 27 kilometer lang en gaat naar het noorden door het Sierra de Tramuntana gebergte naar het dorp Soller. Toeristen en bewoners genieten al 90 jaar van deze mooie treinrit. De andere spoorlijn is commerciëler en gaat naar Maratxí, Santa Maria del Camí, Consell, Binissalem en Lloseta. Overigens zijn er ook twee metrolijnen vanuit Palma waarvan één (M1) met de eindbestemming UIB (Universiteit van de Balearen) en de ander (M2) de eindbestemming Marratxí heeft.

Wie denkt dat we er nu wel zijn als het om Mallorca gaat, heeft het mis. Mallorca is al jaren een populaire fietsbestemming. Niet alleen profploegen komen hier hun trainingsrondjes rijden maar ook bij de amateurs en wielertoeristen is Mallorca erg in trek. Zeker in het voorjaar is een (georganiseerde) fietsreis prima te doen. Als het om fietsen gaat zijn de Sierra de Tramuntana en Serra de Llevant de populairste omgevingen. De prachtige, smalle straatjes in het laagland tussen de twee bergketens in zijn meer dan de moeite waard. Niet alleen als om fietsen gaat maar ook te voet sta je versteld van de prachtige schoonheid van het eiland.

Mallorca heeft verschillende mooie wandelroutes. Deze routes staan niet aangegeven maar er zijn wel precieze beschrijvingen van paden en routes. Deze lopen langs de kust, over grillige rotsformaties, heuvels, naaldbossen en de meren hoog in de bergen. Je komt olijf-, amandel- en vijgenbomen tegen en doet pittoreske dorpjes aan. Wandelen doe je bij voorkeur in mei en oktober.

We sluiten af met de Mallorcaanse menukaart. De traditionele Mallorcaanse gerechten zijn op de vingers van twee handen te tellen. Het aanbod bestaat uit traditionele Spaanse gerechten zoals paella, gazpacho en gezouten vis zoals de lubina, dorada of besugo á la sal. Verder zijn er verschillende vleesgerechten en ontbreken de verschillende tapas niet. Wie echt goed wil eten, doet dit meestal niet direct aan de boulevard van een druk bezocht, toeristisch gebied maar kijkt even verder dan de neus lang is.

 

 

Share This: