Mallorca per Airbnb

Mallorca per Airbnb

Mallorca per Airbnb

Mallorca is één van mijn lievelingsbestemmingen. Een kleine tweeënhalfuur vliegen van Nederland en je zit er warmpjes en droog bij. Mallorca is niet het goedkoopste stukje Spanje en een gemiddeld gezin is er in het hoogseizoen al een dikke € 1000,00 p.p. kwijt. Dan heb je onderdak in een van de vele 3 a 4 sterren hotels of appartementencomplexen die het eiland rijk is. Wil je exclusiever dan gaat de prijs snel omhoog.

Het toerisme is de grootste inkomstenbron van Mallorca. Er zijn op het eiland vele hotels en appartementencomplexen te vinden of een combinatie hiervan, ook wel apart/hotels genoemd. All inclusive behoort tot de mogelijkheden maar is niet zo populair als in landen als Turkije en Griekenland. All inclusive is vooral populair in het noordelijke deel van Mallorca. Alcudia, de cala’s aan de oostzijde en meer in het binnenland zijn complexen te vinden die hierop zijn ingesteld. Omdat men vaak hotelkamers als appartementen aanbiedt is all inclusive meestal wel een optie. Maar wees eerlijk, wanneer all inclusieve in populariteit toeneemt, zou dit de sfeer en de klandizie van de vele eettentjes en cafeetjes langs de boulevards geen goed doen.

De meeste hotels en appartementen op Mallorca zijn gedateerd en stammen uit de jaren tachtig. Uiteraard worden er veel hotels en appartementencomplexen gerenoveerd en aangepast of voldoen inmiddels al aan de moderne eisen. Mallorca is relatief duur als je dit vergelijkt met de faciliteiten van accommodaties in landen als Turkije.

Grote zwembaden met gigantische glijbanen kom je op Mallorca bij het hotel niet tegen. De zwembaden van gemiddelde grote liggen over het algemeen in mooie, goed onderhouden tuinen met schaduwrijke plekjes. Accommodaties in dicht bebouwde gebieden als El Arenal en Playa de Palma moeten het vaak zonder tuin doen en het formaat zwembad is in veel gevallen ook beperkt. Wil je toch zwembaden met grote, lange glijbanen dan moet je hiervoor naar zwemparadijzen als het Aqualand, Hidropark of het Western water park. Wat betreft sport, fitness en sauna maken de vakantiecomplexen momenteel een inhaalslag.

Met het moderniseren van de complexen stijgen de prijzen. Reden om het een keer anders aan te pakken. Via via krijgen we een tip om de website van www.airbnb.com te bezoeken. Airbnb is een website waar particulieren een vakantiewoning of appartement te huur aanbieden. Een soort Marktplaats waar alleen vastgoed wordt aangeboden dat men kan huren voor een (korte) vakantieperiode. De organisatie achter de website zorgt voor de afhandeling van de betaling tussen huurder en verhuurder. De huurder maakt geld over naar de organisatie van Airbnb en bij aankomst als de accommodatie in goede staat is geaccepteerd wordt de verhuurder betaald door de organisatie. Via de website is het mogelijk contact te houden met de verhuurder maar telefoonnummers en e-mailadressen uitwisselen is geen overbodige luxe. Het hele plaatje klinkt prima maar is dit in de praktijk ook zo?

Als ik de site bezoek kom ik al snel op een aantal leuke appartementen in de buurt van Can Pastilla. Een klein plaatsje aan het einde van Platja de Palma. El Arenal ligt aan de andere kant. Er tussen een 3,5 kilometer lang wit zandstrand en een even lange boulevard. Als men van plaats naar plaats loopt, per taxi, segway of welk vervoermiddel dan ook hoeft men zich niet te vervelen. Er is geen duidelijke grens en langs de gehele 3,5 kilometer zijn winkels, cafeetjes en eettentjes en zo nu en dan een stukje park. Maar loop je eenmaal El Arenal binnen dan zal je merken dat het gehalte Nederlandse jongeren erg groot is. Dus ook de cafés, eettentjes en disco’s krijgen een hoog Nederlands gehalte. Met het Disco bar 538, Shooters Mallorca en Friet van Piet zit ik liever in de luwte van Can Pastilla.

Het appartement van Miquel valt op. De meubels en aankleding zijn niet geheel mijn smaak en de kleuren iet wat opvallend. Maar het is netjes en bovendien ga ik er niet wonen. Ik besluit om contact te leggen met Miquel, de eigenaar van het appartement. Via de website van Airbnb gaat er een mailtje uit en op een antwoord hoef ik niet lang te wachten. Na een korte e-mail wisseling neem ik een optie op het appartement. Ik wil zeker zijn van een vlucht naar Mallorca en terug naar Schiphol Amsterdam. Ik ben grote fan van Air Berlin en Transavia. Aangezien Air Berlin geen vluchten meer aanbiedt vanaf Schiphol zoeken we direct op Transavia.com. De prijs-kwaliteit verhouding van Transavia voldoet en het personeel is behulpzaam en vriendelijk. Er zijn twee vluchten die aan mijn vraag voldoen met een tussenliggende periode van 19 nachten. Ik neem weer contact met Miquel op en maak gebruik van mijn optie op het appartement. Als de betaling gedaan is aan Transavia en Airbnb is de vakantie een feit.

Na vier maanden wachten is het grote moment daar. Het is een warme maandag in juli en ik ben niet helemaal gerust op wat mijn gezin te wachten staat. Alle voorbereidingen (koffers pakken en reisdocumenten klaarleggen) heb ik die zondag getroffen. Toch wordt het een onrustige maandag want vertrekken doen we pas in de avond met een aankomsttijd van 22.55 uur.

Het afgeven van bagage en douaneformaliteiten verloopt soepel en vlekkeloos. Het Transavia toestel staat ruim op tijd aan de gate. Bagagemedewerkers op het platform doen hun werk en vanaf de gate zien we dat de crew zich voorbereidt op de vlucht naar Mallorca. Ook het boarden verloopt vrij ontspannen. Geen opgefokte, dringende horde mensen met een koffertje dat voldoet aan de maten voor handbagage en dat tegen iedere prijs als eerste in het bagagerek boven hun zitplaats wil deponeren. De deur van het toestel sluit zich en in de schemer van de avond taxiën we naar de startbaan.

Na een rustige vlucht land het toestel van Transavia zoals gepland om 23.05 uur op Son Sant Joan de luchthaven van Palma de Mallorca. Het is net als op Schiphol een eind lopen voordat we in de centrale hal komen waar de bagagebanden zich bevinden. Overigens zijn hier ook de autoverhuurders gelokaliseerd. Terwijl mijn zoon en vrouw naar de bagageband lopen, spoed ik mijzelf naar de balie van Enterprise autoverhuur. Via Sunnycars, dat functioneert als tussenpersoon is hier een auto geboekt. Sunnycars werkt netjes en ik ben nooit tegen problemen aangelopen. Denk er wel altijd aan om de algemene voorwaarden goed te lezen zodat men niet voor verrassingen komt te staan.

Sunnycars is tussenpersoon, maar eenmaal aangekomen moet je het toch zelf verder doen. De man van Enterprise oogt moe en komt al helemaal niet vriendelijk over, wanneer ik hem benader. Op een moeizaam vriendelijke manier vraagt hij om eerst mijn bagage te halen. Ik kan terugkomen aan de andere zijde van de balie waarvoor ik eerst door de geblindeerde schuifdeur moet zoals men die op Schiphol kent in de aankomsthal. Ik loop terug naar vrouw en kind die al twee van de drie koffers van de band hebben getild. De derde is al onderweg en binnen enkele minuten sta ik opnieuw aan de balie van de ongezellige man die er uitziet alsof hij het liefst direct naar bed gaat. De normale formaliteiten die nodig zijn voor het huren van een auto worden afgehandeld en met de papieren die we mee krijgen kunnen we de auto afhalen in de parkeergarage.

Bij de parkeergarage worden we opgewacht door een leuke, goed uitziende Spaanse dame waarvan ik vermoed dat een van de ouders Duits bloed heeft. Ze begint met een verkooppraatje in Engels met Spaans accent waardoor haar uiterlijk er al niet snel meer toe doet. Ik wil de sleutel van mijn auto en wil niet luisteren naar het verhaal dat ik voor € 2,00 per dag extra een diesel rij. Al snel is het bruggetje gemaakt naar de tank, of ik deze vol of leeg wil inleveren. Ik wist niet beter of de verhuurder bepaalt dit en voor de klantvriendelijkheid is dat altijd vol inleveren. Als ze dan begint over eventuele schade en een eigen risico van € 800,00 als deze groter is dan een sjabloon ter grootte van een geodriehoek die mijn zoon op school gebruikt ben ik het zat. Ik wil alleen nog maar de sleutel. Zonder nadenken geef ik aan de auto met lege tank in te leveren. Eventuele schade moet ik voorschieten, niets nieuws maar € 800,00 is wel een hoog bedrag mocht ik echt terug komen met een krasje van 4 cm.

Eenmaal op de weg bellen we Miquel. Zijn vrouw neemt op. Miquel zal over 10 minuten op het adres van het appartement staan met de sleutel. Als we aankomen is er nog niemand op het adres te zien. We rijden enkele blokjes en besluiten de auto te parkeren en te wachten voor het appartement. Als we naar het appartement lopen komt een man ons tegemoet en stelt zich voor als Miquel. Hij begeleidt ons naar het appartement en geeft ons een rondleiding. Het ziet er netjes uit en overtreft de verwachtingen. Als Miquel afscheid heeft genomen verkennen we het appartement op ons eigen houtje. In de koelkast ligt een fles water, 6 blikjes San Miquel bier en een flesje wijn. Het werd een heerlijke vakantie zonder problemen. En de auto, die is met nog een halve liter benzine in de tank ingeleverd. Want leeg, is leeg!

 

 

 

Share This: