Stranden van Mallorca

Stranden van Mallorca

Stranden van Mallorca

Mallorca staat bekend om zijn mooie zandstranden. De kust is 580 kilometer lang en 50 kilometer van deze kust is daadwerkelijk strand. Meestal fijne zandstranden met of zonder duinlandschap, vaak voor pijnboombossen of tussen klippen en rotsen. Het is geen trend meer maar men mag eventueel overal topless zonnebaden. Op het Playa des Trenc en op één van de stranden van Portals Vells is een naturistenstrand.

Mallorca heeft meer dan 300 dagen zon en heeft mooie zandstranden met schitterend turquoise water. Met een gemiddelde zeewatertemperatuur van 25 graden in de zomer is Mallorca een ideale vakantiebestemming voor zonaanbidders. Ondanks dat miljoenen vakantiegangers zomers de stranden van Mallorca aandoen is de schoonheid van deze stranden nauwelijks beïnvloed.

Playa de Palma

Playa de Palma

Playa de Palma by night

Het grootste strand van Mallorca is Playa de Palma. Het strand van Playa de Palma is bijna 7 kilometer lang, gemiddeld 50 meter breed en strekt zich uit van Ca’n Pastilla tot El Arenal. Langs de boulevard staan 15 genummerde strandtenten (Balneario’s) de ontmoetingsplaats van de vele badgasten die Playa de Palma aan doen. Bij de Balneario’s kan men gebruik maken van gratis wifi. Het strand loopt geleidelijk af in zee waardoor het strand zich prima leent voor kleine kinderen. Voor de sportievelingen zijn er voldoende watersportactiviteiten en in de avonduren wordt er grootschalig aan beachvolleybal gedaan. Op het strand kan men strandbedjes met een parasol huren. Strandwachten zitten en lopen langs het gehele strand en er zijn verschillende EHBO posten. Wij raden u aan uw strandtas niet onbeheerd achter te laten bij uw handdoek of bedje. Gebruik maken van de diensten en waren van venters wordt afgeraden door de lokale overheid.

Cala Pí

Playa de Cala Pí

Cala Pí

Cala Pí is een 400 meter lange rotsachtige zee inlaat en is bij de opening 100 meter breed. De baai vormt de monding van Torrent de Cala Pí. Een torrent is de monding van een droogstaande rivier die alleen bij zware regenval vol komt te staan met stromend water. Het strand van Cala Pí is bij de waterlijn 50 meter breed en strekt zich uit tot 100 meter diep de kloof in. Na een natte periode blijven er grote plassen van brak water achter. Het strand is te bereiken via een uit de rotsen gehouwen trap. De omgeving is groen en het strand loopt geleidelijk af en wordt bewaakt door een strandwacht die toezicht houdt vanuit een wachttoren. Aan de westelijke zijde is een aantal boothuizen en liggen kleine bootjes afgemeerd. Vanaf het strand is door de hoge kliffen de open zee niet te zien. Cala Pí is een gezellig en knus strandje en met de auto te bereiken.

Es Trenc

Playa Es Trenc

Playa Es Trenc

Tussen Sa Rapita en het vijf kilometer verderop gelegen Colonia Sant Jordi ligt het mooiste strand van Mallorca. Het 3 kilometer lange en 35 meter brede zandstrand met fijn zand ligt voor een duinlandschap met pijnboombossen. Daartussen en -achter liggen de zoutmeren van Ses Salines waar zeezout wordt gewonnen. Het gebied is dus vrijwel onbebouwd. Er is een restaurant en er zijn enkele strandtentjes te vinden. Strandbedjes en parasols zijn te huur tegen betaling. Het water van de zee is hier kristalhelder en zo turquoise dat u het zo nergens anders op het eiland zal tegenkomen. Het strand loopt geleidelijk af zodat het ideaal is voor kinderen. Het strand wordt bewaakt door strandwachten. Bovendien is Es Trenc erg populair bij naturisten, een deel is één van de officiële naaktstranden. Es Trenc is per auto te bereiken. Parkeren kan tegen betaling op een parkeerplaats nabij de zoutmeren van Salinas.

Stranden aan de zuidoost kust

Aan de zuidoostkust beginnen de cala’s, uithammen in de rotsen waar rustige en kleine strandjes zijn te vinden. De strandjes zijn niet bewaakt en niet altijd makkelijk te bereiken. Noordelijker zijn de rustigere badplaatsen van Mallorca te vinden. De stranden van Cala Llombars en Cala Santany zijn de eerste cala’s in de rij waar tegen betaling bedjes en parasols gehuurd kunnen worden. Deze stranden zijn bewaakt door een strandwacht. Bent u toch van plan de kleine strandjes te bezoeken dan is dit meestal beter te doen per boot of voorzien van een goede wegenkaart om de strandjes te vinden.

S’Amarador en Cala Mondragó

De stranden van Cala de Mondragó behoren tot Parque natural de Mondragó. Het is een baai met een aantal torrents die het regenwater afvoeren uit de hoger gelegen gebieden. Het ligt tussen de plaatsen Porto Petro en Cala Figurera. Het oostelijke strand, S’Amarador met de zijtorrents: Torrent d’en Roi, Torrent de ses Coves del Rei en Torrent d’en Tomàs zijn adembenemend. Op de strandjes zijn tegen betaling een beperkt aantal strandbedjes met parasols te huur.

Cala d’Or, Cala Ferrera en Cala Serena

Cala d’Or is een van de grotere cala’s en direct één van de bekendste vakantiebestemmingen van Mallorca aan de oostkust. Cala d’Or bestaat uit drie belangrijke gebieden, namelijk het stadscentrum van Cala d’Or, Cala Ferrera en Cala Serena. In totaal liggen er acht baaien (cala’s) in de omgeving van Cala d’Or met kleine stranden. Het bekendste strand is het Cala Gran met het Platja d’Or, maar ook het strandje van Cala Egos wordt druk bezocht. Andere strandjes zijn Cala d’Or, Cala Es Forti, Cala Serena en Cala Esmeralda. De strandjes zijn klein, knus en gezellig. Dit maakt Cala d’Or populair bij gezinnen met kinderen.

Porto Christo en Porto Colom

Prachtige kleine strandjes in de omgeving van Porto Christo en Porto Colom. Zandstranden die omgeven worden door rotsen en pijnbomen. Op de iets grotere stranden zijn meestal douches, toiletten en een barretje voorhanden. Aangezien deze stranden het meest bezocht worden door Spanjaarden die zelf tafels, stoelen, parasols, picknickmanden, koelboxen en zelfs hele bbq’s meenemen zijn parasols en ligstoelen hier bijna niet te huur. Hier vindt u het minder toeristische Mallorca, met minder winkeltjes en uitgaansgelegenheden maar nog steeds genoeg te zien en te doen in de charmante dorpjes in de omgeving.

Sa Coma en Cala Millor

Het heldere blauwe water en de prachtige vlakke zandstranden maken Sa Coma en Cala Millor tot populaire bladplaatsen. De stranden van Sa Coma en Cala Millor worden gescheiden door een brede landtong (Punta Amer) waardoor de stranden een  rotsachtige omgeving kent met schaduwrijke plekjes door lage mooie boompjes langs het strand. Er is ook gelegenheid om strandbedjes en een parasol te huren. Perfect om een dagje strand mee te vullen. De zeebodem loopt geleidelijk af, wat het strand ideaal maakt voor kinderen. Bovendien zijn er strandwachten die een oogje houden op de badgasten te water. Dit maakt het strand van Sa Coma een geliefde plaats voor iedereen.

Playa de Canyamel

Torrent de Canyamel

Torrent de Canyamel

Een kleine 9 kilometer ten oosten van Artá vinden we het dorpje Canyamel. Het dorpje is vooral in trek bij Duitsers en Scandinaviërs. Het strand van Canyamel is net als het dorpje knus en klein. Er is een torrent waarvan het water bij overvloedige regenval in zee stroomt. De torrent valt niet droog waardoor een zoetwatermeer op het strand ontstaat en de rivier die je landinwaarts kan volgen. Over de torrent is een brug en wanneer je landinwaarts over het riviertje kijkt is deze verrassend groen. Het strand loopt geleidelijk af en tegen betaling zijn strandbedden en parasols te huur. Er zijn twee Balneario’s (strandtentjes) waar heerlijk gegeten kan worden. Als u in de buurt van Artá bent moet u dit strandje echt even aan doen.

Cala Mesquido

Cala Mesquido

Cala Mesquido

Cala Mesquido is een klein strand voorbij de noordoostkaap van het eiland. Het strand is 300 meter lang en 130 meter breed overgaand in een uitgestrekt duingebied met helmgras en pijnboombossen. Bij overvloedige regenval ontstaat er een zoetwaterbekken dat door het duingebied stroomt. Door het duingebied loopt een vlonderpad dat het waterbekken als brug overspant. Het strand met zijn kristalhelder water is door de hoge golven populair bij surfers. Het strand loopt geleidelijk af en strandwachten houden een oogje in het zeil. Tegen betaling zijn bedjes en parasols te huur. Er is in de omgeving van Cala Mesquido naaktrecreatie. De omgeving van Cala Mesquido geldt overigens als beschermd natuurgebied waar u ook terecht kunt voor een wandeling.

 

Badia d’Alcudia

Het strand in de baai van Alcudia strekt zich uit over 16 kilometer en bestaat uit playa de Alcudia, playa de muro en Can Picafort. Het is een breed strand en loopt heel geleidelijk af en blijft lang ondiep. Langs het strand is veel bebouwing maar het strand van Playa de Muro gaat langzaam over in natuurgebied tot aan Can Picafort. Het zijn duinen maar vooral een gebied met pijnboombossen. Achter Alcudia zijn drie zoetwatermeren die rijk zijn aan flora en fauna. Zomers is het meer cq moeras achter Can Picafort te ruiken. Grote delen van het strand zijn bewaakt door strandwachten, met name bij de bebouwing. Er zijn grote gebieden waar strandbedjes en parasols te huur zijn. Het noorden staat bekend om zijn kristal heldere water wat ook hier het geval is.

Pollença

Aan de andere zijde van het 5 kilometer lange schiereiland waarop de oude stad van Alcudia is gebouwd ligt Pollença. Net als alle andere stranden in het noorden is het water kristalhelder, schoon en is het geliefd bij surfers en beoefenaars van andere watersporters. Het strand loopt geleidelijk af en strandbedjes met parasols zijn tegen betaling te huur.

Cala de Sant Vicenç

Cala de Sant Vicenç

Cala de Sant Vicenç

Even ten noordwesten van Pollença ligt Cala de Sant Vicenç. Het laatste echte zandstrandje als we straks het eiland langs de westelijke bergketens afdalen naar het zuidwesten van het eiland. Een rustig plaatsje in de luwte van de bergen waar men in volle rust van vakantie kan genieten. Er zijn vier kleine strandjes die geleidelijk aflopen in zee. Door de weinige wind is het water rustig en lijkt helderder dan waar dan ook op het eiland. De stranden zijn bewaakt, strandbedjes en parasols zijn te huur tegen betaling.

Sóller

Torrent de Pareis

Torrent de Pareis

Langs de hele westelijke kust, van Cala de Sant Vicenç tot Sant Elm vindt men geen zandstrand. Het is een ruwe kust, met bergen en kliffen die hoog boven zee uitstijgen. Met uitzondering van Port de Sóller. Het havenplaatsje ligt in een dal tussen het hooggebergte van Mallorca en is zeer toeristisch. Naast de haven ligt het stedelijke zandstrand. Het loopt als vele stranden in Mallorca geleidelijk af. Er zijn bedjes en parasols te huur tegen betaling.

Sant Elm

In de gemeente Andratx ligt het kleine dorpje Sant Elm. Het plaatsje heeft een klein, gezellig knus zandstrandje met een lengte van 200 meter. Het is over de gehele lengte gemiddeld 33 meter breed en tegen betaling zijn er strandbedjes en parasols te huur. Het strand loopt geleidelijk af. Door de lage rotsachtige omgeving is het voor de vakantieganger ideaal om te snorkelen. Vanaf het strand zie je het grote eiland La Dragonera, vernoemd naar de hagedissen die dit eiland bewonen.

Es Camp de Mar

Het strand van Camp de Mar is een bijzonder strand gelegen in een mooie baai. Het dorpje ligt min of meer in een dal en men vindt hier de golfbaan, Golf de Andratx. Er is geen oorspronkelijke bebouwing en bestaat volledig uit toeristische vakantieverblijven. Het strand wordt druk bezocht en is bijzonder door het restaurant ‘La Illeta’ op de rots in zee dat een klein eiland in de baai vormt. Het is alleen te bereiken via een houten loopbrug. Je kunt daar lekker eten op een bijzondere plaats. Het zandstrand van Camp de Mar loop geleidelijk af en tegen betaling zijn strandbedjes en parasols te huur.

Paguera

Playa de Paguera

Playa de Paguera

Paguera heeft drie stranden waarvan het grootste in een ronding van de baai ligt. Het is gescheiden van de andere twee stranden door een kleine landtong. Het is niet mogelijk over dit strand de andere twee te bereiken. Je zult hiervoor terug moeten naar de hoofdstraat die door het dorp loopt. Paguera is een rustig, maar druk bezocht vakantiedorp. Het strand is druk maar doordat er weinig discotheken zijn zul je er weinig schreeuwende en dronken jongeren tegenkomen. Het is uiterst geschikt voor familievakanties. De stranden lopen geleidelijk af, er is gelegenheid tot watersport en er zijn strandbedjes met parasols te huur tegen betaling.

Santa Ponca playa

Santa Ponsa is een toeristische kustplaats met een mooi zandstrand dat geleidelijk in zee afloopt. Het strand wordt doorbroken door een afwateringskanaal. Op het strand staan palm- en pijnbomen waardoor het strand over gaat in een parkje. Op het strand is een speeltuintje en er zijn voldoende sanitaire faciliteiten in de vorm van douche en toiletten. Santa Ponca beschikt nog over een ander klein zandstrand in een baai vlak bij de jachthaven. Hier komt voornamelijk de plaatselijke bevolking.

Cala Portals Vells

Portals Vells

Portals Vells

Als men het waterpark van Magaluf voorbij rijdt, volg dan niet na de scherpe bocht even na het BP benzinestation naar Son Ferrer maar ga gewoon rechtdoor het natuurgebied in. U zult aan de rechterhand een golfbaan zien met een strak groene grasmat. Uiteindelijk komt u bij een splitsing en volgt de weg naar rechts. De weg is soms smal en er lijkt geen einde aan te komen, uitkijken is belangrijk om ongelukken te voorkomen. Uiteindelijk komt de zee in zicht en na een steile afdaling komt u bij de baai van Portals Vells. De baai bestaat uit verschillende cala’s met hun eigen strand en strandjes. Het strand van Playa de Portals Vells is nagenoeg het grootst. Het een na grootste strand is Playa del Mago, waar u terecht komt wanneer u op de splitsing links aanhoudt. Beide stranden zijn voorzien van een restaurant met sanitaire faciliteiten. Zowel links van Playa del Mago als rechts van Playa de portals Vells zijn nog twee kleine strandjes waar u te voet kunt komen maar waar alle faciliteiten ontbreken. De stranden van Portals Vells lopen geleidelijk af. Er is in mindere maten bewaking maar het water is over het algemeen rustig door de smalle toegang in de rotsen. De baai wordt bezocht door grote en middelgrote jachten, zeilboten, speedboten en waterscooters. Het is dus aangeraden achter de gele afbakeningen te blijven wanneer men gaat zwemmen. Het Playa del Mago wordt over het algemeen bezocht door naaktrecreanten maar houdt u de zwemkleding aan dan is dat ook geen enkel probleem. Het strand van Portals Vells is populairder mede door restaurant Es Repós. Laat u niet afschrikken door de staat van het gebouw en de sanitaire faciliteiten. De klanten rijden en varen hier speciaal naartoe om dit restaurant aan te doen om zijn uitstekende keuken. Verderop de site laten wij u graag meer weten over de keuken van Es Repós. Strandbedjes en parasols zijn tegen betaling te huur op de twee grootste stranden. Het is kindvriendelijk en zeer geschikt om even een wandeling te maken in de omgeving of de verschillende stranden te bezoeken. Houd er rekening mee dat er beperkt geparkeerd kan worden.

Magaluf en Palmanova

De stranden van Magaluf en Palma Nova zijn populair en worden dan ook druk bezocht. Er zijn drie stranden in de omgeving, Palma Nova playa, Playa Magaluf en Mallorca playa. Je kunt er heerlijk rondwandelen en genieten op terrassen aan de boulevard. De stranden bieden ook de noodzakelijke voorziening van een EHBO post. Ligbedden en parasols zijn te huur en er kan aan watersport gedaan worden.
De stranden zijn veilig en kindvriendelijk en het strand wordt door strandwachten bewaakt. Op de stranden zijn ook speeltuintjes te vinden. Dit maakt de stranden als vakantiebestemming nog meer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.

Portals Nous

Naast de jachthaven Puerto Portals, omgeven door torenhoge rode rots is een klein zandstrand tussen ontluikende stedelijke ontwikkelingen. Er is een restaurant met uitzicht op het strand en over zee. Er zijn sanitaire faciliteiten. De zee is over het algemeen rustig en loopt geleidelijk af. Er is de mogelijkheid tot het huren van strandbedjes en parasols.

Mallorca heeft een groot aantal stranden, daardoor voor een ieder wat wils. Mocht u van plan zijn een strand aan te doen, met name de minder bekende, dan is het belangrijk u ter plaatsen in te lezen en rond te vragen. De regels en wetten veranderen waardoor stranden eventuele bewaking of huur van strandbedjes komen te vervallen of andersom. Natuurlijk zijn er nog veel meer stranden en strandjes te vinden tussen de vele inhammen en kleine baaien in de rotsen. Mocht u op pad gaan wees dan goed voorbereid en neem altijd water mee.

 

 

Share This: