Amphi theater en Time and Space: Unieke Plekken op Ibiza

Amphi theater en Time and Space: Unieke Plekken op Ibiza

Amphi theater en Time and Space: Unieke Plekken op Ibiza

V

andaag bezocht ik met mijn vrouw en familie twee locaties op Ibiza waar je geweest moet zijn. Het Amphi theater en het Stonehenge van Ibiza met als de oorspronkelijke, originele naam “Time and Space”. Beide locaties zijn uitgegroeid tot toeristische attracties, hoewel ze daar in eerste instantie niet voor bedoeld waren.

Amphi theater

Amphi theater, gebouwd in de heuvels rond Sant Josep eind jaren 60, was destijds een grootschalig project met een arena voor stierengevechten, een podium in het midden van een amfitheater, bars, eetgelegenheden en winkeltjes. Het opende in 1972, maar sloot slechts twee jaar later. Hoewel er geruchten zijn dat artiesten als Bob Marley en The Rolling Stones er optraden, zijn er geen foto’s of filmpjes van deze optredens te vinden op het internet. Nu, ruim 50 jaar later, wordt het betonnen complex overwoekerd door de natuur en dient het als canvas voor graffiti-artiesten. Bij elk bezoek zijn er nieuwe kunstwerken te bewonderen, en vandaag zagen we zelfs een fotoshoot met twee paaldanseressen. Ondanks de vergane glorie is deze plek uit de begintijd van het hippie-tijdperk een bezoek meer dan waard. Let wel op waar je loopt!

Time and Space

Time and Space, ook bekend als de Zonnewijzer en Stonehenge Ibiza, bevindt zich op een plateau bij Cala Llentia. Dit kunstwerk werd in 2014 gebouwd in opdracht van de Canadese miljardair Guy Laliberté, oprichter van Cirque du Soleil, voor zijn villa. Het ontwerp en de realisatie waren in handen van de Australische kunstenaar Andrew Rogers. Het bouwwerk bestaat uit 13 betonnen zuilen die uit rotsen in Turkije zijn gehouwen en vervolgens naar Ibiza zijn verscheept. Deze zuilen staan rond de hoogste zuil van 23 meter opgesteld. Hoewel de centrale zuil ooit een bladgouden top had, lijkt deze nu verdwenen. Een interessant detail: als je met je gezicht naar de zee staat en ca. 100 meter naar rechts loopt, zie je twee achter elkaar geplaatste deurkozijnen met bijzondere deuren en een fraaie mozaïekvloer ertussen. Als je voor de grote deuren staat en door de kleine deur kijkt, kun je Es Vedra zien. De deuren zijn zeker het bekijken waard!

Leuk weetje: Lokalen spelen een spelletje om als eerste een steen te gooien en deze op de top van een van de monolieten te laten vallen. De verliezer betaalt een rondje op de terugweg.

 

     

Share This:

Geef een reactie