Cultureel Mallorca

Cultureel Mallorca

Cultureel Mallorca

Zon, strand, zee en uitgaan tot in de late uurtjes in één van de vele kroegen aan de boulevards. Maar er is meer dan dat, er is cultuur, natuur, sport en een uiteenlopende kustlijn met steile rotsen, kliffen en baaien met kleine strandjes. Er is een goed georganiseerd openbaar vervoersnetwerk beschikbaar. Een huurauto daarentegen biedt gevarieerde mogelijkheden en geeft meer vrijheid.

Geschiedenis (Palma)

Palma is een grote sprankelende stad op een relatief klein eiland. Meer dan de helft van alle Mallorcanen woont in Palma. Als u Palma bezoekt doe dit dan te voet en laat de (huur)auto in een  parkeergarage achter. De straatjes en steegjes in de binnenstad zijn smal en worden gekruist door nog smallere steegjes. De stad is gesticht door de Romeinen die 120 voor Chr. Mallorca veroverden. In de 4e en 5e verspreidde het christendom zich over het eiland. Toen het Romeinse rijk instortte werd het eiland veroverd en geplunderd door vandalen. In de 6e eeuw werden dezen op hun beurt weer verdreven door Byzantijnen. In de 7e en 8e eeuw werd het eiland voortdurend bestookt door barbaren en Noormannen. Begin 8e eeuw werden de Balearen aangevallen door de Moren. Deze aanvallen werden afgeslagen met behulp van Karel de Grote. Niet veel later lukte het de Moren de Balearen wel te veroveren. Palma werd aangewezen als de hoofdstad en de naam veranderde in Medina Mayurka. De economie bloeide op onder de Moorse overheersing. De eilandbewoners konden hun eigen godsdienst blijven uitoefenen en Joodse en Genuese kooplieden mochten zich vestigen op het eiland. Men ondervond weinig last van de Moorse overheersing. Irrigatiekanalen die heden ten dage nog gebruikt worden zijn aangelegd door de Moren. In 1229 werd Mallorca heroverd door koning Jaime I. De Moren werden verjaagd en Palma kreeg toen de naam Ciutat de Mallorca. Op de plaats van de belangrijkste moskee werd een Kathedraal gebouwd met de naam La Seu. Kort daarna werd ook de eerste steen gelegd van Castell de Bellver, een uniek rond gebouw omringd door grachten. Het eiland kent dus een rijke cultuur waarvan men veel in Palma kan terug vinden. Vooral de Arabische invloeden vindt men rijkelijk terug in de historische architectuur. Het kan dus geen kwaad om een keer per ongeluk af te slaan en u te laten verrassen in een van de smalle straatje of steegje van Palma.

Shoppen

In het historische stadscentrum kan men ook naar hartenlust winkelen. Alle grote winkelketens zijn er vertegenwoordigd. Het winkelgebied ligt rondom Plaza Mayor. Het plein ademt een Spaanse sfeer uit. Men vindt er gezellige terrasjes en er zijn veel straatartiesten actief. Buiten de grote winkelketens zijn er veel luxe boetiekjes in de straatjes rondom het plein. Ook de minder luxe zijn meer dan de moeite waard om er eens naar binnen te stappen. De stad is een must voor de echte shopaholic!

Kathedraal La Seu

Kathedraal La Seu is een bouwwerk in Gotische stijl waar koning Jaime I op nieuwjaarsdag 1230 de eerste steen van legde. Dit na overgave van Medina Mayurka door de Arabische gouverneur. De koning beloofde de maagd Maria bij die gelegenheid ‘de mooiste kerk die Spanje en de wereld ooit gezien hadden’. De bouw van de kathedraal heeft in totaal zo’n 300 jaar geduurd. Het hoofdportaal, het laatste onderdeel werd in 1601 afgerond. Voordat u de kathedraal binnengaat, moet u er eerst eens omheen lopen. La Seu is een vrolijk ogende kathedraal zonder sober ogende torens. Naast het hoofdportaal heeft La Seu nog twee ingangen, waarvan de zuidelijke, La de Portal del Mirador de mooiste is. De naam van de ingang, Mirador is ontleend aan het Castiaanse woord voor uitzicht. In de kerk volstrekt zich een schouwspel van steen en licht. Het licht, de zonnestralen verlichten door de kleurrijke roosvensters de ruimte met veertien zuilen. De zuilen zijn 20 meter hoog en 1,5 meter in doorsnede. Het middenschip is 110 meter lang en vormt samen met beide zijbeuken een hal. Het grootste roosvenster, heeft een doorsnede van 12 meter. In het venster zijn 1236 stukjes glas verwerkt. Ze vormen figuren en bloemmotieven. Tweemaal per jaar schijnt de ochtendzon precies in de juiste hoek om deze motieven te weerspiegelen op de wand tegenover het Roosvenster. Op deze dagen is de kathedraal speciaal vroeg geopend. De zijkapellen liggen in een fraai schemerlicht. Enkele zouden uit de Oostenrijkse barok kunnen stammen, andere werden geïmporteerd uit Italië. La Seo (Mallorcaans voor bisschopszetel) is iets bijzonders onder de Spaanse kerken en de moeite van het bezichtigen waard.


Openingstijden: (onder voorbehoud)

 

april t/m oktober maandag t/m zondag 10:00 – 16:00 uur
zaterdag 10:00 – 14:00 uur
november t/m maart maandag t/m zondag 10:00 – 15:00 uur
zaterdag 10:00 – 14:00 uur
 

Website: www.catedraldemallorca.info


Castell de Bellver
Castell de Bellver

Castell de Bellver

Vlak na de start van de bouw van de kathedraal legde koning Jaime I ook de eerste steen van dit in Spanje unieke originele ronde gebouw. Het werd in 1309 afgerond onder leiding van zijn zoon Jaime II. Het kasteel ligt 3 kilometer buiten het stad-centrum van Palma op een heuvel, 112 meter boven de zeespiegel en is met de auto te bereiken. Het is net als de La Seu een bouwwerk in Gotische stijl en heeft een zeer specifiek ontwerp en vormt een perfecte cirkel rondom de binnenplaats waar alleen de onderaardse waterput de aandacht trekt. De vier grote torens geven de windrichtingen van het kompas aan waarvan de grootste toren het noorden aangeeft. Deze toren staat los van de rest van het bouwwerk, terwijl de overige drie in het geheel verwerkt zijn. De noordelijk toren, de hoofdtoren ook wel de toren van de eer (Torre de Homenaje) genoemd is alleen te bereiken via een boogbrug op de tweede verdieping. In deze wachttoren leidt een wenteltrap omlaag naar de zogenaamde Olla. Deze naam refereert aan de Mallorcaanse kookpot; het is een duistere onderaardse kerker met slechts een gat in het plafond. In de loop der eeuwen hebben hier veel prominenten gevangen gezeten, waaronder Jaime IV, de laatste koning van Mallorca. De toren staat los van de rest van het gebouw omdat de functie anders was dan alleen kerker. Het was de laatste verdedigingslinie wanneer een beleg zich voor zou doen. Het kasteel is omringd door een dubbele gracht en wanneer de binnenplaats zou vallen kon de verdediging zich terugtrekken tot in deze moeilijk bereikbare toren. Castell de Bellver is dagelijks te bezichtigen.


Openingstijden: (onder voorbehoud)

 

april t/m september maandag 08:30 – 13:00 uur
dinsdag t/m zaterdag 08:30 – 20:00 uur
oktoberber t/m maart maandag 08:30 – 13:00 uur
dinsdag t/m zaterdag 08:30 – 18:00 uur
zon- en feestdagen 10:00 – 20:00 uur

La Reserva

Nabij Puigpunyent en Galilea vind men het park La Reserva. Een wildpark dat men doorkruist over moeilijk begaanbare berg- en rotspaden. Volg de route, aangegeven met wegbewijzering naar het dal en men komt langs watervallen, olijf- en vele ander soorten bomen. Onderweg wordt met borden veel interessante informatie gegeven over de flora en fauna en de bronnen die hier ontspringen. Er zijn wilde beesten in gevangenschap zowel aan het begin van de route als in het dal. Eenmaal in het dal is er gelegenheid tot het nemen van een heerlijk douche in een van de baden met waterval die men halverwege aantreft. Er is een bar/restaurant waar koffie, limonade of een snack genomen kan worden maar wij raden u ook aan drinkwater mee te nemen voor onderweg. De wandeling is redelijk zwaar en niet begaanbaar voor kinder- en wandelwagens. Bent u een natuurliefhebber dan mag u een bezoek aan dit park zeker niet overslaan.


Openingstijden: (onder voorbehoud)

 

april t/m oktober maandag t/m zaterdag 10:00 – 18:00 uur
november t/m 20 december vrijdag t/m zondag 10:00 – 18:00 uur
16 januari t/m 15 maart zaterdag & zondag 10:00 – 18:00 uur
21 december t/m 15 januari           GESLOTEN

 

Website: www.lareservamallorca.com


La Granja
La Granja

La Granja

Sinds de tijd van de Romeinen, is de waterstroom die uit de bron van La Granja vloeit van zeer groot belang geweest. De geweldige fontein met een hoogte van bijna 10 meter, getuigt van de ware kracht van deze bron. La Granja was eveneens van zeer groot belang voor de Moren die het eiland van de 10e tot de 13e eeuw overheersten. In die tijd bestond een “Alcarria” (plaats met weinig huizen), die Alpich (nu La Granja) werd genoemd en die beroemd is vanwege haar windmolens en uitstekende water, dat onder de grond verdwijnt om er een mijl verderop bij Canet in meerdere waterstromen weer tevoorschijn te komen.

In 1229, toen Mallorca door Koning Jaime I werd heroverd op de Moren en zijn koninkrijk eenmaal was gevestigd, introduceerde hij het feodale systeem. Hierbij werd het eiland in vier delen verdeeld, waarvan een kwart de Graaf Nuño Sans toebehoorde die er La Granja vestigde.

In 1239 schonk Nuño Sans La Granja aan de Cisterciënzer monniken, die op Mallorca het eerste klooster van de Cisterciënzer orde (een religieuze orde gesticht in 1098) stichtten. Tweehonderd jaar later voegde monniken zich bij het klooster van Sint Bernard van Palma en verkochten La Granja aan Mateo Vida. Gedurende een periode van tweehonderd jaar woonde de familie Vida er. Daarna ging het over aan de familia Fortuny. De huidige eigenaar Cristobol Segui Colom begon in 1968 met de restauratie en kreeg het in de jaren 80 in bezit.

Geïsoleerd van de rest van de wereld gaat het leven in La Granja net als in vroegere tijden zijn gewone gang. De bezoekers kunnen, terwijl zij zien hoe de ambachtslieden hun werk doen, de bekoorlijkheden van de plaats bewonderen en de heerlijke wijnen proeven. De rust en vrede van deze prachtige omgeving is iets dat de bezoeker nooit zal vergeten.


Openingstijden: (onder voorbehoud)
Januari t/m december maandag t/m zondag 10:00 – 18.00 uur
Ook op feestdagen
 

Website: www.lagranja.net


Sóller

In het noordwesten van het eiland ligt het plaatsje Port de Sóller. Het telt zo’n 14000 inwoners en komt van het Arabische Suliar (het gouden dal). De terrassen en bevloeiingssysteem van de citrus plantages, die over het hele dal verspreid liggen komen voort uit Arabisch voorbeeld. Ook het oude stratenplan dat voornamelijk uit kinderhoofdjes bestaat is van Arabische oorsprong. De stad en de haven liggen in de schaduw van de bergmassieven Sierra de Alfabia, de Puig de L’Ofre en van de Puig Ma­jor. De laatste is met zijn 1445 meter de hoogste berg van het eiland.

Sóller is met een 27,3 kilometer lange spoorlijn verbonden met Palma. Een trein, de Rode Bliksem, rijdt dagelijks over deze geëlektrificeerde route van Palma naar Sóller en terug. De reis met de “Sinaasappel Express” duurt ongeveer een uur en voert door 13 tunnels. Ook in het dorp zelf wordt middels een oude verbinding het vervoer geregeld. Hier maakt men gebruikt van een oude tramverbinding tussen het treinstation en de lager gelegen haven. De maatschappij die het spoor exploiteert is dezelfde als die van de tram. Het plaatsje is ook per auto bereikbaar. Hiervoor kan men de snelle route door de toltunnel nemen maar de kleine bergwegen over het bergmassief zijn een aanrader.

Es Cúber en de Gorg Blau
Es Cúber en de Gorg Blau

Es Cúber en de Gorg Blau

De Es Cúber en Gorg Blau zijn twee stuwmeren op de berg Puig Major. De meren zijn van groot belang voor de watervoorziening van Palma. De meren zijn met de auto te bereiken en hebben een schoonheid die je niet zou verwachten op Mallorca. Het water is helder blauw en het uitzicht over de meren is fantastisch. Er is een wandelroute langs de gedeeltelijk open waterleiding die verbonden is met beide meren. Deze route voert door 5 tunnels en het wordt aangeraden een zaklantaarn mee te nemen aangezien deze erg donker zijn. De lengte van de route is 14 km en er zit een hoogteverschil in van 600 meter. Het wordt afgeraden deze route midden in de zomer af te leggen omdat rotsachtige paden moeilijk begaanbaar zijn en het te voet een aardige zware beklimming is. Doe dus ook goeie wandelschoenen aan en neem drinkwater mee.

Torrent de Pareis

Sa Calobra is te bereiken met de auto of boot. Via een pad langs de kliffen en door tunnels komt u bij de rivierbedding van Torrent de Pareis. De rivierbedding is een kloof tussen twee hoge rotsen en alleen een zandbank van gruis en kiezels scheidt het zoete water van het zoute Middellandse zee water. Zomers staat de rivierbedding droog. Hier en daar staan zoetwatermeertjes. Het water uit de bergen rond Lluc heeft in de kalkrotsen een ravijn van 4 kilometer lang en soms 400 meter diep uitgeschuurd. Het water heeft indrukwekkende sporen achter gelaten op de wanden van het ravijn. Het is mogelijk om een wandeling te maken vanuit Escora. Vanaf de kerk Sant Pere daalt u wandelend het ravijn af. Wellicht dat u deze route ook vanaf Sa Calobra naar Encorca kan doen. Ga niet alleen de kloof bewandelen, doe dit met iemand samen en zorg voor goed schoeisel. Ga zeker niet met regen of wanneer dit verwacht wordt. De Torrent transformeert zich in een rivier van kolkend water die zorgt voor overstromingen wanneer een flinke regenbui zich voordoet. De wandeling is alleen geschikt voor geoefende wandelaars. Er zijn zelfs informatieboekjes die spreken van ervaren alpinisten. Hoe dan ook, laat u goed informeren wanneer u van plan bent deze route te bewandelen.

Lluc
Lluc Mallorca

Lluc Mallorca

In Lluc slaat het hart van Mallorca, althans dat zegt de volksmond. Volgens de legende vond een Arabische geitenhoeder in 1230 een donkerbruin houten beeldje van de Heilige Maagd. De tot het christendom bekeerde Lluc bracht het beeldje naar de priester van de Sant Perekerk in Escorga. De priester had direct door dat het om La Maraneta (de zwarte Madonna) ging. De priester plaatste het beeldje op het hoogaltaar in de kerk maar het was de volgende dag verdwenen. Dorpelingen vonden het beeldje terug op de plaats waar Lluc het eerder gevonden had en brachten het terug naar de kerk en werd wederom geplaatst op het hoogaltaar. Tot ieders verbazing was het beeldje de volgende morgen weer verdwenen en vond men het opnieuw terug op de plaats waar Lluc het gevonden had. Op die plaats werd een kapel gebouwd en rond 1260 ontstond daar het klooster van de Augustijner monniken. Men neemt aan dat voor de komst van de Romeinen op deze plaats al een heiligdom stond. De tempeliers waren de eersten die hier in de bergen een altaar voor Maria oprichtten. In het huidige klooster kunnen de kerk en het museum bezocht worden. Bij het klooster hoort een bekend jongenskoor: de Blauets. Wil je genieten van de rust en stilte die het klooster biedt en alles op je gemak bekijken? Blijf dan een nachtje slapen, het klooster beschikt over 81 kamers en 39 appartementen waar u goedkoop kunt overnachten. De kamers zijn sober ingericht maar bieden een spectaculair uitzicht over de bergen.


Openingstijden: (onder voorbehoud)
Januari t/m december maandag t/m zondag 10:00 – 13:15 uur 14.30 – 17.15 uur
 

Website: www.lluc.net


San Salvador en Santuari
Santuari de Sant Salvador

Santuari de Sant Salvador

De San Salvador is een 509 meter hoge berg die opdoekt uit het zacht glooiende landschap van Felanitx. Op de berg staat een klooster en de kloosterkerk San Salvador. San Salvador is het tweede belangrijkste bedevaartsoord na Lluc. Pelgrims hadden oorspronkelijk een smal pad om het klooster op de top te bereiken. In 1961 werd een nieuwe kronkelige weg aangelegd waardoor bezoekers het klooster en het 7 meter hoge standbeeld van Christus, afgebeeld als koning makkelijk per auto of fiets kunnen bereiken. Het beeld dateert uit 1934 en vanaf de top waar het beeld op zijn sokkel staat heeft men een prima uitzicht. Op een heldere dag is het mogelijk om het gehele zuidwesten van Mallorca te overzien, dat zich uitstrekt van Santanyi in het zuidoosten tot Porto Colom in het zuidwesten. De berg is geliefd bij wielrenners en wordt dagelijks door veel wielrenners bedwongen. Bij de ingang van het klooster hangen de shirts van de Spaanse wielrenner Guillermmo Timoner Obrador. Hij werd tussen 1955 en 1965 maar liefst 5 keer wereldkampioen “stayeren” (achter de motor). Timoner (1926) is afkomstig uit Felanitx en wordt beschouwd als de beste stayer allertijden.

Tot slot

Na het lezen van eerder geschreven tekst moet u toegeven dat Mallorca veel meer te bieden heeft dan alleen zon, strand en zee. We hebben een aantal bekende en minder bekende bezienswaardigheden beschreven maar het kan geen kwaad u zelf in te lezen wanneer u van plan bent Mallorca te bezoeken en meer wilt dan alleen zonnebaden. Zo is er het dorp Valldemossa, de stadsmuren van Alcudia en Castillo de Artá. Wat dacht u van Cap de Formentor, de druipsteengrotten van Portocristo en de Finca Els Calderers, vergelijkbaar met La Granja. Ieder dorp heeft wel een markt of een bijzondere kerk. Nee, in één vakantie is het niet mogelijk alles te bezoeken en te bezichtigen wat Mallorca in zich heeft. Maar dat is niet erg. Wanneer u eenmaal een bezoek heeft gebracht aan Mallorca, bent u verliefd en komt u er zeker snel terug.

 

Share This: