Bodybuilding of Fitness

Bodybuilding of Fitness

Bodybuilding of Fitness

Bodybuilding of fitness, het is maar de vraag wat je wilt bereiken en welk doel jij jezelf stelt. In beide gevallen gaat het om een combinatie van trainen en het tot je nemen van een hoeveelheid voeding op een dag. Het vraagt een grote discipline en kan leiden tot obsessief gedrag.

Bodybuilding

Wanneer je gaat bodybuilden streef je naar grote sterke spieren die goed zichtbaar zijn. Hiervoor moet je vooral aan krachttraining doen om de spieren te prikkelen en te laten groeien (spierhypertrofie). Hiervoor zijn in een gym of sportschool verschillende attributen en toestellen te vinden om het juiste resultaat te behalen. Deze oefeningen bestaan vaak uit algemene oefeningen waarbij de grote spieren gebruikt worden uit een bepaalde groep. Ook wel compound-oefeningen genoemd. De isolated-oefeningen zijn gericht op de kleinere spieren. Je traint hierbij gepositioneerd bepaalde spieren. Het gaat bij bodybuilding nu eenmaal om het uiterlijk van het lichaam. Niet alleen de spiermassa is belangrijk, maar ook de definitie van het lichaam. Met de definitie bedoelen we de droogheid en hardheid van lichaam en spieren.

Een veel voorkomend trainingsschema bij bodybuilding is de three day’s split: dag 1 – borst/armen(triceps), dag 2 – rug/armen(biceps) en dag 3 – schouders/benen. Een oefening bestaat uit vier sets van 8 tot 15 herhalingen waarbij het gewicht iedere set zwaarder wordt gezet. Tussen het trainen van iedere spiergroep zit minimaal 1 rustdag. De buikspieren zijn grote sterke spieren. Deze spieren mogen iedere trainingsdag getraind worden.

Bodybuilding en Fitness

Bodybuilding en Fitness

Fitness

Wanneer men naar een sportief atletisch lichaam streeft, kiezen we niet voor bodybuilding maar voor fitness. De oefeningen van fitness verschillen niet van bodybuilding. Wel de uitvoering er van. Het aantal herhalingen van de beweging binnen een set varieert van 15 tot 25 keer. Het gewicht blijft bij iedere set gelijk en wordt dus niet zoals bij bodybuilding per set verzwaard. Het uithoudingsvermogen van de spieren wordt hierdoor groter. In combinatie met cardiofitness wordt men zowel fysiek als conditioneel sterker. Fitness gebruikt men vaak naast een andere sport of als hersteltraining en fysiotherapie.

Voeding

Voeding is zowel bij bodybuilding als bij fitness erg belangrijk. Bij bodybuilding willen we zoveel mogelijk grote spieren en zo min mogelijk vet onder de huid zodat de spieren zich goed onder de huid aftekenen. Bij fitness streven we naar sterke spieren met veel uithoudingsvermogen. Een laag vetpercentage is belangrijk voor flexibiliteit van spieren en lichaam. Door het trainen verliezen we gewicht van zowel vet als spiermassa. Door een juiste inname van voeding met koolhydraten en eiwitten groeien de spieren, worden sterker en neemt het vet geleidelijk af. Dit vergt echter een grote discipline. Men moet meerdere malen per dag kleine hoeveelheden voeding tot zich nemen. Deze voeding is vaak uitgebalanceerd en heeft de juiste voedingswaarde van eiwitten en koolhydraten.

Bodybuilding en Fitness

Bodybuilding en Fitness

Tot slot

Nu je besloten hebt om aan fitness of bodybuilding te gaan doen moet je alleen nog op zoek naar een sportschool. Kies een sportschool met deskundig personeel. Deskundig personeel kan je uitvoerig informeren over de mogelijkheden en het stellen van een doel. Als je nooit eerder aan een vorm van krachttraining hebt gedaan kan je beginnen met fitness. De stap naar bodybuilding is kleiner en je doet ervaring op door te praten met personeel en andere bodybuilders. Bezoek ook eens voedingsdeskundigen of diëtisten om je te laten informeren over voeding en gewicht. De beter sportscholen hebben er vaak een binnen het team.

 

 

Share This:

Geef een reactie