ROKEN! Waarom starten er nog zoveel jongeren mee?

ROKEN! Waarom starten er nog zoveel jongeren mee?

ROKEN! Waarom starten er nog zoveel jongeren mee?

Jong en onbezonnen, we zijn het allemaal geweest. Niet nadenken, gewoon doen en we zien wel waar het schip uiteindelijk strandt. Daar gaat niemand iets aan veranderen. Je kan als minderjarige nog zo sterk in het leven staan, je bent onzeker, onervaren en nieuwsgierig.

Er zijn altijd dingen die je blijven verbazen. Toen ik jong was, nu ik wat ouder ben en waarschijnlijk ook in de toekomst. Ik heb zelf nooit de drang gehad. Nu niet, vroeger niet en in de toekomst vast en zeker ook niet. Vandaar dus mijn vraag: “waarom er in deze tijd nog zoveel jonge mensen beginnen met roken?”

Vroeger

Vroeger, toen mijn grootouders nog jong waren, was niets bekend over de schadelijke gevolgen van het roken. Toen mijn ouders jong waren was er al het een en ander bekend. Nu, in deze moderne tijd zou je het toch niet in je hoofd halen om zo’n ding op te steken.

Peukie roken

Toch zie ik nog regelmatig jonge mensen roken. Zestien, net zeventien schat ik ze soms in. Stoer bij de hangplek, zittend op hun scooter of fiets met een peukie in de hand of mond. Het feit dat ze bij een hangplek staan en niet aan het studeren zegt misschien genoeg. Dit blijkt een vooroordeel. Als het VWO en Gymnasium uit gaan zie je tussen de fietsende toekomstige studenten ook nog steeds jongeren met een sigaret.

Voorlichting

Is er dan wel genoeg voorlichting en wil de overheid daar wel iets aan doen? Er worden tenslotte nog steeds miljarden verdiend aan belastingen en heffingen op tabakswaren. De Telegraaf schreef is september 2015 een stuk waarin stond dat de Nederlandse rokers zich van geen kwaad bewust is.

Rokende Nederlanders

Als de Nederlandse rokende ouder zich al van geen kwaad bewust is hoe moet het dan met de kinderen van deze Nederlanders? Precies, die staan te roken op de hangplek of steken een sigaretje op, op weg naar huis. Informatie voorziening moet dus beter. Van vijftien onderzochte landen geloven Nederlandse rokers ‘het minst vaak’ dat hartaandoeningen, beroertes en longkanker veroorzaakt kunnen worden door roken.

gevolgen van roken

Dat Nederlandse rokers dit geloven is best triest en verontrustend. Als ouder zou en wil je alleen maar dat je kind niet gaat roken. Toch starten gemiddeld nog iedere dag honderd jongeren met roken. Ruim de helft van hen blijft een sigaret opsteken en raakt verslaafd. Jaarlijks sterven er 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, terwijl er enkele duizenden sterven aan de gevolgen van meeroken. Dat zijn er méér dan door drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar.

 

 

Share This:

Geef een reactie