Ibiza

Ibiza

Ibiza

Ibiza maakt deel uit van de Spaanse Balearen waaronder ook Mallorca, Menorca en Formentera behoren. Het eiland heeft een oppervlakte van 571 km². Het hoogste punt steekt 475 meter boven zeeniveau uit en de grootste en belangrijkste steden zijn Ibiza Stad en Sant Antoni de Portmany. Ibiza, Formentera en de kleinere eilanden rondom behoren weer tot de subgroep Pitiusen of Pityusen.

Subculturen op Ibiza

Het eiland heeft altijd een geweldige aantrekkingskracht gehad op subculturen. Het was de vrijhaven van Spanje onder het bewind van Franco. In de jaren ’60 en ’70 trokken veel hippies en kunstenaars naar het eiland. Het had een geweldige aantrekkingskracht op kunstenaars vanwege de grote inspiratie die men op Ibiza opdeed. Er ontstond een groot hippiebolwerk dat alleen maar groter werd toen halverwege de jaren ’70 ook de toeristen het eiland ontdekten om te genieten van de zon en de cultuur. Men kwam bij elkaar om te dansen, eten, drinken, roken en om te genieten van de natuur. In de jaren ’80 veranderde het eiland langzaam. De hippie cultuur is nooit verdwenen maar de aandacht ging zich meer op de muziek richten.

Muziek

In de jaren ’80 ontstond in de Verenigde Staten een nieuw soort muziek. Elektronische muziek als directe afstammeling van de disco. Het kenmerkt zich door gebruik te maken van beats met de vierkwartsmaat en opzwepende baslijnen. Deze zogenaamde housemuziek kwam in de zomer van 1987 overwaaien naar Europa. Het is niet raar dat juist deze muziek als eerste neerstreek op het party eiland Ibiza en er zich een Balearic Beat-geluid ontwikkelt.

Boeken

Niet alleen kunstenaars doen inspiratie op. De clubs met hun feesten, de liefdesdrugs, de mannen en vrouwen die tot laat in de nacht dansen op de beats van de opzwepende muziek zijn een ingeving voor een verhaallijn van vele schrijvers. Ibiza staat decor voor de geschreven romans en thrillers waar de liefde en de spanning plaats vindt. Saskia Noort bracht in 2011 een zinderende thriller ‘Koorts‘ uit, over de gevaarlijke verleiding van de roes en het verleggen van grenzen. Onlangs verscheen de thriller ‘Ibiza’ van Kiki van Dijk. Het verhaal over een nog altijd aantrekkelijke veertiger. Ze leeft een hectisch leven als moeder, echtgenoot en succesvol ondernemer. Haar leven wordt een ware nachtmerrie wanneer haar man een vakantiereis naar Ibiza cadeau doet om even aan de stress en hectiek te ontsnappen. Zo geven schrijvers het idyllische eiland toch een donker randje.

Vakantie

Ondanks alles is en blijft Ibiza vooral een populaire vakantiebestemming. Het is voorzien van mooie en sfeervolle accommodaties die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen maar ook voor de party gerichte vakantiefeestganger. Maar voor wie echt iets bijzonders wil, is het huren van een luxe appartement of een eigen villa inclusief zwembad via bijvoorbeeld Air BNB of huishurenibiza.nl. Huur dan ook een auto om het eiland totaal te verkennen. Ibiza is een niet heel groot eiland, maar kent wel een verscheidenheid aan mooie plekjes en bijzondere strandjes in kleine baaitjes tussen hoge kliffen.

Huurauto

Wanneer je ook van het rijden in een huurauto op dit bijzondere eiland een ongekende ervaring wilt maken, huur dan een 2CV bij Ducks United op Ibiza. Het verkennen van het eiland met een nostalgische Eend geeft je het ultieme hippie gevoel en een beleving die je nooit meer zult vergeten. Zoals de website van Ducks United al vermeld, is het huren van deze klassieke auto veel meer dan rondrijden in een Eend, het is een lifestyle. Het is het verkennen van het eiland op de “Duck Way”. De Eenden zijn voorzien van muziekkabels en de avontuurlijke Ducksmap waarop de meest recente leuke restaurants en stranden van Ibiza zijn te vinden.

Hippiemarkt Punta Arabí

Als je een rondrit maakt over het eiland is de hippiemarkt Punta Arabí nabij het dorp Es Canar een aanrader. Hoewel je een groot deel van de marktlui geen echte hippies meer mag noemen en de aangeboden goederen niet authentiek handgemaakt zijn, is de markt toch zeer interessant. Tussen de kraampjes door speelt men hippie muziek. De geur van wierook en af en toe de lucht van een verdwaalde joint zorgen voor een ultieme sfeer. De hippiemarkt van Punta Arabí is ontstaan in 1973. Het is de oudste hippiemarkt van Ibiza en wordt iedere woensdag gehouden. De markt is in de zomermaanden geopend van 10:00 uur tot 19:00 uur.

Eivissa
Ibiza - Eivissa

Ibiza – Eivissa

Natuurlijk mag je Eivissa of te wel Ibiza-Stad niet vergeten aan te doen.  Het is het bruisende hart van het eiland en met zijn 50.000 inwoners ook direct de grootste stad van Ibiza. De vesting Dalt Vila, voor Nederlanders ook wel de oude stad genoemd staat, op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hij stamt uit de middeleeuwen en is gebouwd op een heuvel en geheel omringd door muren. Je kunt Dalt Vila bereiken via een oude stadspoort die de verbinding maakt naar het nieuwe deel van Eivissa en de haven.

Nog veel meer

Sant Antoni de Portmany, Santa Eulària des Riu, Cala de San Vicente, Es Canar en Playa d’en Bossa is een greep uit de andere interessante plaatsjes op Ibiza. Ze hebben allemaal hun eigen identiteit, sfeer en uitstraling. Ibiza biedt meer dan dat er geschreven kan worden op één enkele webpagina. Ibiza is interessant en veelzijdig. Je moet het zelf ervaren hoe het is om de sfeer op te snuiven en mee te nemen naar huis. Althans.., als men nog naar huis wil. Ibiza is verslavend en heeft een geweldige aantrekkingskracht op zijn bezoekers. Ibiza moet je ervaren en beleven. Mocht je binnenkort naar Ibiza afreizen, lees je dan goed in. De onderstaande pictogrammen die ook in de linker- en rechterkolom te vinden zijn, worden binnenkort klikbaar. De pagina’s waarnaar de linken verwijzen zullen u alvast een eind op weg helpen.

 

 

Share This:
Tags: 

2 comments

 1. Brenda Pires
  mei 25, 2016  / Beantwoorden

  Leuk om te lezen, mooie foto’s.
  Heerlijk eiland!!

  • Body Silhouette
   mei 25, 2016  / Beantwoorden

   @Brenda Pires. Dank je wel!

Geef een reactie