Water voor een gezond leven.

Water voor een gezond leven.

Water voor een gezond leven.

Water is van levensbelang.

Drinkwater is van levensbelang. Zonder schoon drinkwater is hier op aarde geen leven mogelijk. 71% Van het aardoppervlak is bedekt met water, het overige deel bestaat uit continenten en eilanden. 97% Van dit water is zout en bevindt zich in de oceanen. Het grootste deel van de overige 3 procent is bevroren of bevindt zich in de grond als grondwater. Het oppervlaktewater is maar een heel klein gedeelte van deze 3%. Bovendien niet drinkbaar en vaak door menselijke tussenkomst vervuild. Vandaar dat we zuinig moeten zijn op ons drinkwater. We moeten constant blijven drinken om ons lichaam voldoende te hydrateren. Wanneer we niet drinken dan drogen we uit. Als het watergehalte in het lichaam met 2 procent omlaag wordt gebracht, is er al sprake van uitdroging.

Water is na zuurstof het belangrijkste voedingselement.

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% tot 75% uit water. Dit percentage dient gehandhaafd te blijven voor een goede gezondheid. Dit doen we voornamelijk door voldoende te drinken. De hoeveelheid vocht die we nodig hebben, verschilt van persoon tot persoon. Zo hebben kinderen meer vocht nodig dan volwassenen. Maar ook fysieke elementen en fysieke activiteit zijn bepalend. Zo doen leeftijd en lichaamsgewicht er toe en zal iemand die actief is meer vocht verliezen door zweet en ademhaling. Buiten de lichamelijke, fysieke eigenschappen is ook de temperatuur en luchtvochtigheid in de omgeving bepalend. Het blijft dus moeilijk om de juiste vochtbehoefte van een individu te bepalen. Het is een feit dat na zuurstof, water het belangrijkste element is om ons lichaam mee te voeden. Bovendien kan uitdroging (dehydratie) in elk jaargetijde voorkomen. Het is dus noodzakelijk ook in de koude maanden voldoende vocht tot ons te nemen.

Water uit voeding.

Het is voor het menselijk lichaam bijna onmogelijk om vocht uit voeding te halen. Daarom is het van belang om vocht in de vorm van drinkwater tot ons te nemen. Koffie, frisdranken en vooral alcoholistische dranken onttrekken juist vocht aan het lichaam. Bovendien verhinderen ze een goede spijsvertering door de grote hoeveelheden suikers die zijn toegevoegd aan de dranken. Voeding dat wel bijdraagt om het lichaam van vocht te voorzien zijn een watermeloen, appel en komkommer. Het is niet toereikend om te kunnen stoppen met drinken maar ze hebben wel een pluspunt ten opzichte van een glas drinkwater. Het vocht uit deze voeding wordt langzaam vrijgemaakt waardoor je lichaam langdurig gehydrateerd wordt. Water wordt daarentegen vrij snel na het consumeren vanuit de maag naar het darmstelsel in de bloedbaan opgenomen.

Water en de lichaamsfuncties

Water speelt een essentiële rol bij ongeveer iedere lichaamsfunctie. Het dient als bouwstof, als transportmiddel, is een oplosmiddel en houdt ons lichaam op temperatuur. In de eiwitstructuren binnen de cellen bevindt zich water. Maar ook tussen de cellen zijn de ruimtes opgevuld met deze belangrijke vloeistof. Het dient als smeermiddel bij het samentrekken van de spieren maar ook bij het vocht  tussen de weefsels is water een belangrijk bestanddeel. Dit maakt het tot een belangrijke bouwsteen van het lichaam. In de bloedbaan zorgt water voor het transport van voedingstoffen,  stofwisselingsproducten, hormonen, vitamines en mineralen naar de cellen en voert het weer afvalstoffen af. Het heeft ook belangrijke fysische eigenschappen waardoor het een belangrijke rol speelt bij het op temperatuur houden van het lichaam. Voor het vormen van spijsverteringssappen en het oplossen van de voeding in het spijverteringskanaal is water onmisbaar. Deze processen kunnen alleen plaatsvinden in een waterige omgeving.  Het is essentieel voor de celstofwisseling. Het mag dus duidelijk zijn dat schoon drinkwater van belang is voor een goed en gezondheid leven.

Share This:

Geef een reactie