Hoog zomer, hoog tijd voor kerstbomen

Hoog zomer, hoog tijd voor kerstbomen

Hoog zomer, hoog tijd voor kerstbomen

Het is hoog zomer en heel Nederland viert vakantie. Niemand staat er bij stil dat het over een dikke vier maanden alweer Kerst is. En Kerst staat synoniem voor koude lange nachten, lampjes en kerstbomen. Half november komen de eerste sparren alweer naar ons land. En als verkoper van kerstbomen wil je de klanten mooie bomen verkopen. Zowel particulieren als groothandel verdienen mooie bomen tegen een redelijke prijs. Dat betekent voor mij dat het kerstbomenseizoen is begonnen. Ik zoek en selecteer in deze tijd de juiste bomen tegen een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Labels-Kerstbomen

Labels-Kerstbomen

De Nordmann

De Nordmann, Abies Nordmanniana is tegenwoordig vrijwel de meest verkochte spar. Het is een Kaukasische zilverspar en is in 1838 door de Finse bioloog Alexander von Nordmann (1803-1866) in West-Europa geïntroduceerd. De spar komt oorspronkelijk uit de omgeving van de Zwarte Zee, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Georgië en Noord-Kaukasus.

De takken staan in kransen rondom de stam. De zijtakken staan in twee rijen min of meer tegenover elkaar. De naalden op de takken zijn zachter dan die van een fijnspar. De naalden staan rondom de twijg ingeplant en in tegenstelling tot de fijnspar komt bij alle zilversparren niet een deel van de bast als ‘vlaggetje’ mee als een naald wordt uitgetrokken. De bovenkant van de naald is glimmend donkergroen en op de onderkant zitten huidmondjes in twee blauw-witte lengtestrepen.

De Nordmann groeit langzaam: het duurt twee keer zo lang als bij de fijnspar voordat de boom 1,5 – 2 m hoog is. Het is daarom een relatief duurdere boom in vergelijking tot andere kerstbomen. Ondanks het hogere prijskaartje haalt de consument steeds vaker de Nordmann in huis. Hij heeft zo zijn voordelen en wordt bovendien gezien als de echte kerstboom.

Er zijn verschillende cultivars:

 • Abies nordmanniana ‘Aurea’ met goudgeelachtige kleur
 • Abies nordmannian ‘Pendula’ met hangende takken
 • Abies nordmanniana ‘Golden Spreader’ met dwerggroei en goudgeelachtige kleur
 • Abies nordmanniana ‘Robusta’ met spiraalsgewijze groei.
Het proces
Nordmann-pot

Nordmann Pot

Begin augustus is de tijd dat ik afreis naar Denemarken. Het land is een belangrijke producent van de zilverspar met een export van 5 miljoen bomen per jaar. Ook de bomen uit mijn assortiment worden voor een groot deel gekweekt in Denemarken en speciaal geselecteerd. Dit is arbeidsintensief werk dat om een kritisch oog vraagt. Niet iedere spar op het land komt zo maar in jou huiskamer.

Eenmaal geselecteerd blijven de bomen nog enkele maanden op het land staan. In het najaar worden de dagen korter en daalt de temperatuur. Hierdoor groeien de bomen nauwelijks meer en door de lagere temperatuur kunnen ze vocht beter vasthouden. Dit heeft weer tot voordeel dat de boom veel minder naalden verliest dan andere soorten.

Wanneer het half november is, breekt de tijd aan dat de bomen gekapt kunnen worden. De bomen worden geselecteerd op lengte en op speciale pallets geladen. Voordeel hiervan is dat bij aankomst in Nederland de bomen direct bij de klant afgeleverd kunnen worden. Op aanvraag wordt het transport  voorzien van een kooiaap.

Een groot deel van de door mij geselecteerde bomen is voor groothandeldoeleinde. De bomen zijn uiteindelijk te vinden bij een aantal bloemisten en standplaatsen door Kennemerland en in de omgeving van Amsterdam. Wil je als particulier zeker zijn van een door mij geselecteerde boom dan kun je deze vanaf 5 december vinden op onderstaande locaties. Ben je geïnteresseerd in grotere aantallen, neem dan contact op door een e-mail te sturen naar bodysilhouette@gmail.com.


Verkooppunten via B&B Bloemen

Frans Halsplein 11,
2021 DL Haarlem

Hoofdweg Oostzijde 132
1175 LC Lijnden

  

Neem Contact op voor kerstbomen

  Contactformulier

                 

         

  Share This:

  Geef een reactie