Nederlanders in Santa Eularia, Ibiza

Nederlanders in Santa Eularia, Ibiza

Nederlanders in Santa Eularia, Ibiza

Es Vedra - Ibiza

Es Vedra – Ibiza

Es Broll de Buscastell

Es Broll de Buscastell

Ses Salinas

Ses Salinas

W

ie mij een beetje kent, weet dat mijn hart ligt op Mallorca, de Duitse enclave en tevens het grootste eiland van de Balearen. Echter, wie mij volgt zal hebben opgemerkt dat ik steeds vaker te vinden ben op Ibiza, dat ik toch wel een Nederlandse enclave mag noemen en een klein  broertje van Mallorca is. De bergen zijn er heuvels en de bergkloven zijn er spleten. Hoewel we onze rol als Nederlanders kennen en blijkbaar in sommige opzichten toch dat kleine broertje van onze oosterburen blijven, slaagt Ibiza er steeds beter in om op mijn gevoel in te spelen. Hoe dat komt… Ik zal proberen het uit te leggen.

In 2014, op de dag dat Nederland de burgers en militairen herdenkt die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties, vliegen we met de hele familie van mijn vrouw naar Ibiza. We verblijven in Tropic Garden, een hotel en appartementencomplex net buiten het centrum van Santa Eularia, de derde grootste stad van Ibiza. De vakantie bevalt goed en het pittoreske Santa Eularia doet het bloed van de meest van de familie sneller stromen. Het bevalt echter zo goed dat de hele familie precies twee jaar later besluit om de vakantie daar nog eens over te doen. Nu, tien jaar later hebben opa en oma er een grote groep vrienden verzameld en verblijven ze langere tijd van het jaar op Ibiza in hun eigen appartement.

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik in eerste instantie niet stond te popelen om Ibiza te bezoeken, en mijn hart ging er niet sneller van kloppen. Maar inmiddels, sinds mijn bezoeken tijdens en na corona, weet ik Ibiza steeds meer te waarderen. Mijn vooroordelen en affectie hebben inmiddels plaats gemaakt voor begrip, waardering en bewondering van het eiland, zijn bewoners en hun gewoontes. Toch is er ook bevestiging, een overtuiging die niet opweegt tegen al het moois dat Ibiza te bieden heeft.

Op de Facebookpagina “Nederlanders in Santa Eularia, Ibiza” schrijft Carel, de razende reporter en vader van mijn vrouw, al geruime tijd gepassioneerd zijn verhaal. Hij is op de hoogte van wat er speelt binnen de stadsgrenzen van Santa Eularia. Hij weet van de ontwikkelingen in de horeca en middenstand en leidt je naar de mooiste plekjes van het eiland. Hij wijst je de weg idyllische restaurantjes op het eiland en doet uitgebreid verslag van zijn proeverijen ter plaatse. Het is een grote bron van informatie en met meer dan 1000 volgers een begrip bij de Nederlanders op het eiland. Het zal je niet verbazen dat de pagina heeft bijgedragen aan het verruimen, dan wel veranderen van mijn blik op Ibiza. We hebben volgers, vrienden en genoemde ondernemers ontmoet, hebben plaatsen en restaurantjes bezocht, wel of niet in bijzijn van de ouders van mijn vrouw. Ibiza is voor mij een geliefd eiland geworden, en met name het plaatsje Santa Eularia met al zijn bewoners en ondernemers maakt het tot een bijzondere plek op de Balearen. Een aantal posts van Nederlanders in Santa Eularia, Ibiza heb ik herschreven en overgenomen op mijn eigen webpagina “BS by Michael”. Het zijn er maar een aantal uit het grote aanbod van de Facebookpagina. De herschreven artikelen heb ik ervaren en de vele overige heb ik niet geleefd maar ik nodig je hiervoor graag uit op Nederlanders in Santa Eularia, Ibiza op Facebook.

Lees ook:

  1. Higo Mediterraisian BBQ Restaurant
  2. Ambachtelijk ijs van Antarctica Heladeria
  3. El Lugar.., Where Fashion, Beauty, and Lifestyle Come Together
  4. Winterse Terrassen in Santa Eulària: Caos en Somiart
  5. Ontwikkelingen in Sant Eularia: Nieuw Seizoen, Nieuwe Veranderingen!
  6. Amphi theater en Time and Space: Unieke Plekken op Ibiza

Jockey Club Salinas

Jockey Club Salinas

Ibiza VS Mallorca

Ibiza en Mallorca behoren tot de Balearen, een eilandengroep die bekend staat om zijn ongekende populariteit als vakantiebestemming. Ondanks dat ze tot dezelfde archipel behoren, verschillen de twee eilanden aanzienlijk van elkaar. Welk eiland het beste past bij jouw plannen? Hier zijn de tien belangrijkste verschillen tussen beide bestemmingen zoals ik die ervaren heb.

1. Cultuur en geschiedenis

Mallorca blinkt uit in culturele bezienswaardigheden, met prachtige musea en historische sites zoals de kathedraal van Palma de Mallorca en Castello de belvedere. Hoewel Ibiza ook enkele culturele hoogtepunten heeft, is het aanbod op Mallorca veel uitgebreider.

2. Schaalbaarheid

Ibiza is kleinschaliger dan Mallorca, zowel in oppervlakte als in levendigheid. Mallorca heeft uitgestrekte landschappen, levendige steden en dorpen, en een prachtige bergketen, terwijl Ibiza intiemer is en een meer ontspannen sfeer heeft.

3. Stranden

Mallorca biedt prachtige kindvriendelijke zandstranden die ideaal zijn voor gezinnen, terwijl Ibiza voornamelijk knusse baaien heeft, soms met zand, soms met rotsen of kiezels.

4. Nachtleven

Ibiza staat wereldwijd bekend om zijn bruisende nachtleven, met talloze clubs en discotheken waar de beste DJ’s draaien. Het eiland trekt feestgangers van over de hele wereld aan en biedt een breed scala aan feesten en evenementen voor alle leeftijden. Mallorca heeft ook een levendige uitgaansscene, zij het op een iets bescheidener schaal.

5. LGBTQ+-gemeenschap

Ibiza heeft een levendige LGBTQ+-gemeenschap, met tal van gay bars, clubs en evenementen. Mallorca heeft ook enkele LGBTQ+-vriendelijke locaties, maar het aanbod is over het algemeen kleiner.

6. Hippiecultuur

Voor de authentieke hippiecultuur moet je op Ibiza zijn. De erfenis van de hippies is hier nog steeds voelbaar, met regelmatige hippie markten en een relaxte sfeer die doordrenkt is van vrijheid en creativiteit. Hoewel Mallorca enkele hippie-invloeden heeft, is de hippiecultuur minder prominent aanwezig.

7. Culinair genot

Beide eilanden hebben uitstekende restaurants en strandtenten, chiringuitos waar je kunt genieten van heerlijke gerechten, maar Mallorca heeft over het algemeen een grotere culinaire diversiteit en biedt meer keuze voor lagere prijzen.

8. Prijzen

Een van de grootste verschillen tussen de eilanden zijn de prijzen. Mallorca is over het algemeen een stuk voordeliger dan Ibiza, zowel wat betreft accommodatie als wat betreft de kosten van levensonderhoud en activiteiten.

9. Kindvriendelijkheid

Mallorca staat bekend als een uitstekende bestemming voor een familievakantie. Veel hotels zijn speciaal aangepast aan kinderen, en het eiland biedt tal van activiteiten en bezienswaardigheden voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Hoewel Ibiza op sommige plekken ook geschikt is voor gezinsvakanties, is het over het algemeen minder gericht op kinderen.

10. Fietsen

Mallorca is een paradijs voor fietsers, met gevarieerde landschappen en veel voorzieningen voor fietsers, zoals speciale fietshotels. Het eiland trekt zowel professionele als recreatieve fietsers aan en biedt routes voor alle niveaus.

 

Share This:

Geef een reactie